Witte, groene of zwarte thee?

Er bestaan zo veel verschillende soorten thee dat je soms niet meer weet welke je moet kopen. Om de keuze wat makkelijker te maken, heb ik in dit artikel de verschillen tussen witte, groene en zwarte thee beschreven.

Verschil in smaken

Om de juiste keuze thee te kunnen kiezen is het misschien wel het belangrijkste om te weten welke thee welke smaak heeft. Tenslotte wordt thee meestal gedronken omdat het gewoon erg lekker is. De smaken van witte, groene en zwarte thee, zijn erg verschillend, daarom hier een korte beschrijving per thee.

De smaak van witte thee

Witte thee heeft een lichte subtiele smaak. Zelfs als je witte thee uren zou laten trekken, krijgt de thee geen sterke smaak. Ik zou de subtiele smaak van witte thee als een beetje zoetig met een heel lichte bloemensmaak willen omschrijven. Van de thee zelf komt een heel lichte, zoete geur af.

De smaak van groene thee

Groene thee heeft volgens een aantal mensen een soort van grassmaak. Bij groene thee is de kwaliteit van de thee ontzettend belangrijk. Hierdoor kan groene thee door het verschil in kwaliteit, elke keer een heel andere smaak hebben. De kwaliteit van groene thee die je in theezakjes koopt, is altijd minder dan hele theeblaadjes. Bij een goede kwaliteit groene thee, heeft de thee een lichte bloemachtige, bitterzoete, een beetje nootachtige en zelfs een fruitachtige smaak.

De smaak van zwarte thee

Zwarte thee heeft een veel sterkere smaak dan witte en groene thee. Voor beginnende theedrinkers is de zwarte thee meestal minder geschikt. Zwarte thee smaakt kruidig, fruitig met nootachtige tinten en is iets bitterder dan groene thee. Als je zwarte thee te lang laat trekken, kan de thee erg bitter gaan smaken.

Gezondheid

Voor mensen die erg op hun gezondheid letten, kunnen de gezonde eigenschappen van de verschillende soorten thee een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een thee.Thee blaadjes in de vorm van een hart Ondanks dat de verschillende theesoorten van dezelfde theeplant afkomen, hebben ze verschillende gezondheidseigenschappen. Dit komt doordat elke thee zijn eigen productieproces ondergaat. Ontdek de verschillende gezondheidsaspecten per thee om de juiste keuze te kunnen maken.

Witte thee heeft als beste eigenschap dat het in vergelijking met groene en zwarte thee, veruit de meeste antioxidanten bevat. Andere belangrijke gezonde eigenschappen van witte thee is dat het, het immuunsysteem stimuleert, verweert slechte bacteriën en houdt je tanden gezond.

Groene thee heeft als beste eigenschap dat het de spijsvertering bevordert, wonden sneller laat helen en de lichaamstemperatuur op peil houdt.

Zwarte thee heeft als beste eigenschap dat diarree helpt te verminderen, cholesterolwaarden in het bloed helpt te verminderen en je mentaal scherp houdt.

Theeaanslag aan de tanden

Er is altijd een angst dat thee de tanden doet verkleuren. Vooral het drinken van zwarte thee zou een dikke laag theeaanslag achterlaten. Bij gezonde tanden verkleurt eigenlijk niet de tand zelf, maar het tandplaque dat op de tand zit. Als het tandplaque niet wordt verwijderd, gaat het verkleuren. Bij tanden die poreus zijn, verkleuren de tanden wel. Poreuze tanden verkleuren niet alleen door thee, maar door al het voedsel en drinken dat een aanslag achterlaat.

Heb je toch last van theeaanslag op je tanden? Dan kun je het beste witte thee drinken, want deze soort thee geeft vrijwel geen aanslag op je tanden. Zwarte thee geeft daarentegen het meeste aanslag en is dan ook niet aan te raden.

Theeaanslag voorkomen

Theeaanslag voorkomen doe je door tandplaque te voorkomen. Tandplaque kan je voorkomen door minstens 2 keer per dag je tanden te poetsen en 1 keer per dag te flossen.Tandenborstel

Conclusie

De keuze voor een bepaalde thee is erg persoonlijk. Het hangt af van de smaak, of je de gezonde eigenschappen belangrijk vindt en natuurlijk  je persoonlijke voorkeur.  Mijn voorkeur gaat uit naar witte thee, vanwege de heerlijk zachte smaak en hoogste gehalte aan antioxidanten. Wat ik ook erg prettig van witte thee vind , is dat je vrijwel geen theeaanslag op de tanden krijgt. Ook mijn theebeker blijft vrij van de hardnekkige theeaanslag.