Witte Thee Gezond?

Het schijnt dat witte thee gezond is, maar is dat ook zo? Witte thee is een thee dat in Europa nog niet zo heel bekend is. In Azië daarentegen, bestaat de thee al duizenden jaren. De gezonde eigenschappen van thee werden duizenden jaren geleden al gebruikt door de Chinezen. Zij gebruikten de thee vooral als medicijn tegen allerlei ziektes.

Witte thee gezonder dan andere theeën?

Zwarte, groene en witte thee zijn allemaal afkomstig van dezelfde theestruik. In de blaadjes zitten belangrijke stoffen die gezond zijn voor het menselijk lichaam. Je zou denken dat de 3 verschillende theeën allemaal even gezond zijn als ze van dezelfde struik afkomstig zijn. Toch is dit niet zo. In de verschillende theeën komen wel dezelfde stoffen voor, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Het zijn de hoeveelheden van de gezonde stoffen wat witte thee gezond maakt. In witte thee zit een grotere hoeveelheid gezonde stoffen dan in de andere 2 en dit heeft alles te maken met het productieproces van thee. De theeblaadjes van witte thee ondergaan de minste bewerking. Hierdoor blijven belangrijke gezonde stoffen in de blaadjes behouden.

Witte thee en het lichaam

Door het drinken van witte thee komen alle gezonde stoffen, van de Camellia Sinensis theestruik, in ons lichaam. Witte thee houdt je lichaam gezond en het helpt je lichaam te genezen tegen bepaalde ziektes. Des te meer reden om regelmatig witte thee te drinken!

De gezonde voordelen van witte thee op een rijtje:

  • Verweren van bacterie en schimmels

Witte thee vertraagt de groei van slechte bacteriën zoals streptokokken (veroorzaker van bijvoorbeeld een zere keel) en sommige schimmels. Witte thee kan je lichaam helpen om infecties te genezen.

  • Voorkom gaatjes en tandplaque in je tanden

Door witte thee te drinken voorkom je gaatjes en tandplaque in je gebit. Bij witte thee hoef je ook niet ang te zijn voor verkleuring van de tanden. Dit komt doordat witte thee van zichzelf een lichte kleur heeft.

  • Mooie gezonde jonge huid

Witte thee houdt het verouderingsproces van de huid tegen. Witte thee helpt ook om beschadigde huidcellen (door bijvoorbeeld UV-straling van de zon) weer te herstellen.

  • Sterke botten

Je skelet blijft en wordt sterk door het drinken van witte thee.

  • Tegen kanker

In witte thee zitten stoffen die helpen kankercellen te bestrijden.

  • Bloeddruk

Witte thee helpt je bloeddruk gezond te houden.

  • Cholesterol

Witte thee helpt het slechte cholesterol, de LDL- cholesterol, te verlagen.

Eigenschappen van witte thee

Witte thee heeft veel gezonde voordelen voor ons lichaam. Welke belangrijkste stoffen verantwoordelijk zijn voor al het goeds, zijn: antioxidanten, theïne, theanine en de flavonoïde EGCG.

Wat zijn deze stoffen en wat doen ze? Hier een korte uitleg.

Antioxidanten
Zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam uitschakelen. Vrije radicalen zijn stoffen die de cellen van het lichaam kunnen beschadigen. Verder versterken antioxidanten het immuunsysteem.

Theïne
Theïne is cafeïne dat in thee voorkomt. In thee wordt de stof theïne genoemd en in koffie en cola cafeïne. In 1 beker witte thee komt ongeveer 15 gram theïne voor. Theïne is een opwekkende stof. We worden er helderder van en krijgen er een energieboost van. Ook het geheugen wordt beter dankzij theïne. Van zwarte, groene en witte thee, bevat witte thee het minste theïne.

Theanine
Theanine is een aminozuur. In vergelijking met groene en zwarte thee, heeft witte thee de grootste hoeveelheid van deze stof. Theanine heeft een kalmerend effect op de hersenen en het bescherm de zenuwcellen in de hersenen.

EGCG (epigallocatechinegallaat)
EGCG is een flavonoïde. EGCG kan kanker bestrijden en helpt om vrije radicalen tegen te gaan. EGCG speelt ook een rol bij het verminderen van het LDL- cholesterol (het slechte cholesterol).