Thee wordt al duizenden jaren gedronken. De thee vindt zijn oorsprong in China, waar de theestruiken in het wild groeien. Rond het jaar 800 na Christus, schreef Lu Yu het heilige boek van de thee. In dit boek staat alles beschreven over de thee, zowel het groeien van theeplanten als de hele filosofie ervan. Gedurende de 400 jaar die volgden, werd de thee steeds verbeterd en er werden verschillende soorten thee ontwikkeld. In deze historische periode werd ook de witte thee ontdekt.
Ontdekking witte thee
Witte thee werd al lang geleden in China ontdekt. De ontdekking was in de de Song-dynastie (960-1127 na Christus). Tijdens deze periode ontdekten de Chinezen dat de jongste knoppen van de theestruik, een veel mildere, zachte en verfrissende smaak hadden. In het begin mocht alleen de keizer de speciale thee drinken. Na een tijdje mocht iedereen van het hof de witte thee drinken en weer veel later werd de witte thee ook beschikbaar voor het gewone volk.
De witte thee werd niet veel gedronken door het gewone volk, vanwege de hoge prijs. Pas in de 19de eeuw kwam hier een beetje verandering in. Er kwamen verschillende soorten witte thee op de markt. De productie van witte thee was inmiddels meerdere malen veranderd. Aan het eind van de 18de eeuw werd de witte thee voor het eerst naar omringende Aziatische landen geëxporteerd.
Thee naar Europa
Hoewel er in Azië al duizenden jaren thee gedronken werd, kreeg de thee in Europa pas rond de 15de eeuw bekendheid. Dankzij de Portugese en Hollandse koopvaardij kwam de thee eind 15de, begin 16de eeuw in Europa terecht. De Hollandse koopvaardij had handelscontacten met de Chinese provincie Fujian. De inwoners van Fujian noemden thee ‘te’. Hier komt de Nederlandse naam voor thee vandaan.
In de 15de en 16de eeuw, werd er alleen zwarte thee geïmporteerd. De reden hiervoor was simpel: zwarte thee is niet zo delicaat als witte en groene thee. De bootreis van China naar Nederland duurde wel maanden lang. Witte en groene theeblaadjes blijven gewoonweg niet zo lang goed.
Witte thee naar Europa
De witte thee is pas sinds de jaren 90 in Europa geïntroduceerd. In het begin was witte thee een zeldzaamheid. Dankzij de gezonde aspecten van witte thee en dat veel mensen met hun gezondheid bezig zijn, wordt witte thee steeds populairder. Het productieproces om witte thee te krijgen, is veel arbeidsintensiever dan zwarte of groene thee. Mede om deze reden blijft de witte thee een exclusieve drank.
Thee Legendes
Er bestaan vele mythen, verhalen en legendes over hoe de thee precies ontdekt is. Welke helemaal waar is weten we niet, en of er 1 waar is, weten we ook niet. Wat wel zeker is, is dat de thee uit Zuid Azië komt.
De bekendste legendes gaan over de keizer Shen Nung en de monnik Darma:
Legende van Shen Nung
De Legende van Shen Nung is een van de bekendste legendes en meest aannemelijke over het ontstaan van thee. Shen Nung was een Chinese keizer die ongeveer 5000 jaar geleden leefde. Shen Nung was een geleerde en een kruidkundige. Op een warme lentedag ging Shen Nung even rusten in de schaduw van een theestruikje. Shen Nung vroeg een van zijn bedienden gekookt water om te drinken. Shen Nung wilde zijn drinkwater altijd eerst gekookt hebben voordat hij het ging drinken. Zo wist hij zeker dat hij vrij bleef van ziektes. Shen Nung kreeg zijn water en terwijl hij van zijn drankje nipte, viel er een theeblaadje in zijn water. Het water kreeg een andere kleur. Dit wekte de interesse van de keizer, hij rook eraan en vond de thee heerlijk ruiken. Shen Nung nam een paar slokken van zijn eerste thee en vond de smaak aangenaam en verfrissend.
Legende van Darma
De legende van Darma stamt uit India. Darma was een Indiase monnik die naar China ging om te mediteren. Darma had voor zichzelf een gelofte gedaan om nooit meer te slapen. Het lukte hem een aantal jaar om niet te slapen, maar daarna kwam de vermoeidheid toch naar boven drijven. Om toch niet in slaap te vallen, sneed Darma zijn oogleden af en gooide ze weg. Jaren later kwam Darma op de plek waar hij zijn oogleden weggegooid had, en zag dat er een struik was gegroeid. Hij plukte de blaadjes van de struik en liet ze trekken in heet water. De smaak van het water was zo lekker en dit was meteen de eerste thee.